Сред античните руини на 5-звездния бутиков хотел Арена ди Сердика истински ценители на гроздовите еликсири на 13 и 14-ти април имаха възможност да опитат 120 български и чуждестранни вина и да дадат онлайн гласа си за Вино на годината 2019 на http://rating.bg/. Гласуването протече в рамките на самото събитие и приключи точно в полунощ на 14-ти април.

Вината, участващи във Wine of the Year 2019 бяха разделени на отделни „секции“ – бели, червени, розета, пенливи и специални. Сомелиерите, участващи в събитието бяха много учтиви, но дискретни – отказваха да препоръчат марка вино, за да не повлияят на избора на посетителите, но с радост обясняваха на заинтересованите подробности за региона и сорта.

На събитието бяха представени вина от България, Италия, Франция, Испания, Португалия, Сърбия, Нова Зеландия, Чили и Аржентина, както и селекция от разнообразни български ракии. Част от вината направиха своя дебют на българския пазар.

Организацията на събитието бе на доста високо ниво. Както подобава на хора с отношение към елегантната употреба на алкохол, в залата в Арена ди Сердика организаторката на събитието г-жа Снежана Спасова бе осигурила и минерална вода, с която дегустиращите да отмият вкуса на едното вино, за да може небцето по-точно да усети качествата на следващото.

Резултатът от гласуването за Вино на годината 2019 бе обявен на 18 април на тържествена церемония, отново в „Арена ди Сердика“. Водещ на церемонията по награждаването бе брилянтният Стефан Илчев – любимецът на публиката на „Като две капки вода“ и признат за най-добър имитатор на примата Лили Иванова.

Освен представители на участващите производители и вносители на вина и ракии, на събитието бяха забелязани още редица родни звезди и представители на бизнеса, сред които магнетичните Елеонора Манчева и Милена Шаркова, г-жа Магдалена Гигова, Мадлен Славчева, Катерина Борисова-собственик на студио за интериорен дизайн КРИП ИНВЕСТ, астрологът Джемиле Мисиркова, адвокат Александър Пелев, Любен Дилов (син), сомелиер Слави Райчев и много други.

 

В серия от публикации ще ви представим всички победители в съответната категория и носители на приза Вино на годината 2019, както и интервю с организатора на престижното събитие г-жа Снежана Спасова.

Носител на приза ВИНО НА ГОДИНАТА 2019  в категорията „Пенливи и специални вина“ стана произведеното в България пенливо вино GOLD MOON (Златна луна), често наричано от клиентите „златното шампанско“. В миналогодишната класация произведеното от г-жа Таня Китик пенливо „златно“ вино отново грабна купата в тази категория.

GOLD MOON e сладко пенливо вино, произведено от висококачествени сортове Алиготе и Шардоне, с добавени 23-каратови златни частици. Пенливото „златно“ вино е със светлосламест цвят, притежава лекота, свежест, хармоничен вкус и нежен букет от плодови аромати и сладост, типични за сортовете Алиготе и Шардоне. И двата сорта грозде са френски, като от тях се произвеждат най-добрите по вкусови качества тихи и пенливи бели вина. Нотките на ванилия, дим и дъб допълнително обогатяват вкуса. Сортовете, включени в бленда на GOLD MOON и техните пропорции, са едни от ключовите фактори, които определят стила на пенливото вино. Високо оценено от потребителите то може да бъде забелязано като напитка, присъстваща на най-изисканите светски мероприятия и е предпочитано от много светски личности.

Г-жа Китик сподели, че от следващия месец ще има лека, но забележима промяна във външния вид на виното – ще се използва нов, италиански капсул: Стараем се да работим само и единствено с български суровини и консумативи. Гроздето, което макар, че е френски сорт се отглежда от земеделски производители в България, етикетите също са произведени в две български печатници, бутилката е класическа шампанска бутилка, отново българска. Единственото, което до този момент се „внасяше“ от вън е корковата тапа. Тапата е от изключителна важност за виното, и поради тази причина избрахме най-доброто за нашия продукт. От следващия месец започваме да работим с нов капсул, който е внос от Италия, защото в България се оказа, че няма производител, който да може да го изработи. Надявам се промяната да допадне на нашите клиенти. Много съм щастлива, че за втора поредна година печелим приза в тази категория. Благодаря на всички, които гласуваха за нашия продукт. Производството на виното нямаше да мога да реализирам без партньорството на „Винпром Лясковец“, с който ни свързват няколко години съвместна работа. Благодаря също на главния технолог г-н Христо Иванов, който прие предизвикателството да реализираме моята идея, както и на г-н Александър Геранлиев, собственик на „Винпром Лясковец“. Много хора не знаят, че „Винпром Лясковец“ е най-старият производител на пенливи вина в България и всеки продукт на това предприятие е гаранция за високо качество и автентичен вкус.  Винпрома има много богата музейната сбирка, на територията на завода може да се види римската преса за грозде, която е от III век след Христа. Всеки посетил завода, тъй като той е отворен за посещения от туристически групи, ще има изключителната възможност да дегустира естествено пенливи вина, пенливи билкови вина, газирана шира, десертни вина, пелин, сухи бели и червени тихи вина от различни реколти, колекционни и енотични вина и от най-добрите български ракии. В момента с г-н Христо Иванов разработваме нов продукт, който надявам се да успеем да пуснем до началото на лятото. Ще е отново пенлив, но очаквайте нещо съвсем различно от досегашните продукти на българския пазар. Проведохме дегустации, много добре се възприе дори от тези, които в началото бяха скептично настроени. Коктейла ще е много свеж и ароматен. Почти сме готови, но все още не можем да му изберем име. 

Ние от екипа на Аргументи и факти благодарим на г-жа Китик, че сподели емоциите и идеите си, непосредствено след церемонията. Очаквайте репортажите и с другите носители на престижните отличия.

Снимки от церемонията може да видите ТУК

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Въведете името си тук