Деан и Димитрина Курдови – от тръвния кошер до иновативната лъжичка мед

0
4740

В югоизточната част на България, между долините на реките Марица, Тунджа и Сазлийка, се намира малката китна планина Сакар. Именно тук, сред чистия въздух, бистрата вода и разнообразието от билки е разположено пчелното стопанство на семейство Курдови, които с голяма грижовност, отговорност и постоянство развиват семейния бизнес, като днес той се ръководи от техните наследници Деан Курдов и неговата сестра Димитрина Курдова.

Димитрина Курдова е на 30 години, завършва гимназия с преподаване на чужди езици ГПЧЕ „Д-р Асен Златаров“ гр. Хасково и веднага след завършването си започва работа, току-що навършила 18г. Докато работи учи задочно „Бизнес администрация” в Бургаски Свободен Университет, но детската и мечта е да бъде полицай. Успява да реализира тази своя мечта, завършва полицейската школа в гр. Пазарджик и няколко години работи като полицай в Гранична полиция. Но осъзнава, че това, което истински желае, е да поеме пътят на предприемачеството, включвайки се в семейния бизнес.

Деан Курдов е на 27 години, завършва гимназия с преподаване на чужди езици ГПЧЕ „Д-р Асен Златаров“ в гр. Хасково, след което започва да учи „Маркетинг“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, но едно тежко прострелване се оказва повратна точка в неговия живот. На една крехка възраст преживява моменти на истинска борба за живот и себеосъзнаване. След възстановяването си Деан прекъсва обучението си в Пловдив и започва своя втори живот, живот с нови планове, нови идеи, нови стремежи и нови ценности. Записва Неформално образование в Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и паралелно с това работи няколко години като митнически брокер. Детската му мечта е да развива свой собствен бизнес и това са годините на търсене на ниша до момента, в който осъзнава, че семейният занаят може да бъде превърнат в бизнес. Първата му продажба на мед се явява една размяна на четири буркана мед за една бутилка вино от таксиметров шофьор. Споделя своите идеи със семейството си и получавайки пълна подкрепа през 2015г, той основава фирма „Курдов ГРУП“ ЕООД. С вече изяснена визия за стремежите си, той отново прави рязък завой в образованието си, за да учи Аграрна икономика-сфера, в която вече има нужда да се развива и черпи знания и опит.

Деан и Димитрина са шесто поколение пчелари, наследили традициите на семейния занаят. Още от съвсем малки са обучавани от баща си Наско Курдов и баба си Рада Курдова. Тя е жената, наследила любовта към пчеларството от своя баща Стойо Петков и дядо Иван Стоев, който е роден през далечната 1873 г., бежанец от Гърция, който пръв в рода започва да се занимава с пчеларство през 1920 г.
Вече омъжена Рада предава наученото и на 20-годишния си съпруг Димитър Курдов, напълно неопитен до тогава. С много труд, любов и постоянство се превръщат в оптни пчелари и развиват своето пчелно стопанство, завещавайки тънкостите и тайните на идните поколения. И до ден днешен, вече почти век, семейство Курдови отглежда пчелните семейства в този богат на растителни видове район.
През 2015 година двамата Деан и Димитрина Курдови решават, че е неприемливо произведеният от тях пчелен мед да бъде продаван само като суровина, затова поемат риска да излязат на пазара със собствен бранд. Високото качество е основен приоритет. Всеки един етап от производство до достигането на продукта до крайния потребител е на най-високо международно ниво.
Меда като суровина и готовите продукти притежават сертификат от SGS – световен лидер в контрола, инспекциите, изпитването и сертификацията, което е гаранция за безопасност и качество на всеки етап от процеса.
Освен на високото качество на меда младите пчелари залагат и на луксозната визия на продуктите. Клиентите на натуралните продукти стават все по-взискателни и идеята на креативните предприемачи е да покрият изискванията на пазара – 100% натурален пчелен продукт, предложен в стилна опаковка.
Меда е 100% натурален, полифлорен пчелен мед, добит в подножието на Сакар планина. Пчелните семейства са ситуирани в регистриран по Наредба № 10 от 1 април 2015 г. за условията за регистрация и реда за идентификация на пчелните семейства животновъден обект, намиращ се в полупланинска местност, в която има наличие на разнообразна горска паша ( минзухар, мащерка, трънка, детелина, глок, черна драка, акация, дива къпина и др.), както и полска паша ( кориандър, люцерна, слънчоглед и памук ). Многообразната флора, която облитат и опрашват пчелите обогатява състава на меда и му придава неподправен, автентичен вкус и наситен аромат.

Младите предприемачи въвеждат и позиционират един изцяло нов пазарен продукт – мед в еднократна лъжичка. Пчелният мед е пакетиран в еднократни дози под формата на лъжички. Всяка лъжичка съдържа 10 гр. мед. Това е едно иновативно решение, което е много удобно при консумацията му в комбинация с различни видове храни и напитки. Този вид опаковка позволява медът да бъде изконсумиран дори и в кристализирано състояние.
„Изненадaн съм от факта, че много деца преоткриват меда, благодарение на нашите лъжички, възприемани от тях като близалки.“- Наско Курдов

Повече за продуктите на семейство Курдови можете да научите ТУК и ТУК

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Въведете Вашия коментар
Въведете името си тук